torstai 19. marraskuuta 2009

Opetussuunnitelman kiihdyttämis-suunnitelma

Muuttuva maailma vaatii uudenlaista oppimista ja taitoja.
Senpä vuoksi Suomi ei voi enää luottaa perinteisiin opetusmetodeihin, vaan on aika siirtyä jo valmiiksi 2010-luvulle.

Tärkeimpien uudistusten joukossa on koululuokkien koon pienentäminen. Normaalissa luokassa tulisi olla korkeintaan 25 oppilasta, ja luokkia vain yksi per asujaimisto.

Aiemmin tämä olisi aiheuttanut ongelman siitä mitä lopuille 198 oppilaalle tehdään, mutta uudessa järjestelmässä tämä itse asiassa kuuluu asiaan: jos koulutusta oikeasti arvostetaan, niin sitten joko herätään tarpeeksi ajoissa että ehditään ensimmäisen 25 joukossa sisälle, tai sitten ei lähdetä koulun ainoasta luokasta ollenkaan pois.

Toinen merkittävä uudistus on tavoitteiden uudelleenpriorisointi. Aiemmin ensi luotiin perusteet, ja sitten vasta katsottiin mihin tällä pystytään.

Uudessa järjestelmässä luodaan tavoitteet ja sen jälkeen katsotaan miten niihin päästään, ja paljonko se vaatii verenvuodatusta.

Seuraavissa esimerkeissä on jo otettu käyttöön fuusio-metodi, jossa vähintään kaksi eri oppiainetta on yhdistetty ajan sekä oppitilojen säästämiseksi:

Matematiikka-liikunta: Matilla on 30 omenaa, jotka hänen tulee viedä ystävälleen Timolle 589 kilometrin päähän junalla, joka liikkuu keskimäärin 127 km/h. Jos Matti syö omenan puolessa tunnissa, kuinka kauan Timon pitää juosta saatuaan jäljellejääneet omenat, kun hänellä on jo 14 omenaa?

Vastaukset punnerruksina.

Tietojenkäsittely-filosofia: Jos tietokone sanoo " Windows must restart because the remote procedure call (RPC) service terminated unexpectedly", eikä ketään ole paikalla auttamassa, voiko käyttäjä ottaa asenteekseen "minä sanoin, ettei se merkinnyt mitään" vai tulisiko hänen ajaa virustorjuntaohjelma?

Vastaukset vapaavalintaisella ohjelmointikoodilla kirjoitettuna esseenä.

Kuvaamataito-biologia: Kuvassa purppuranvärisen taivaan alla on punainen sekametsä, jossa tikka nakuttaa palmua. Metsän edessä Michelangelon Daavid-patsas lävistää jättihämähäkkiä keihäällä. Selitä kuvassa olevat biologiset mahdottomuudet, sekä mitä taiteilija yrittää kertoa ihmisen seksuaalisuudesta?

Vastaukset ruutupaperille piirrettynä.

Uskonto-englanti: Do you believe ceiling cat is watching when you masturbate and will basement cat eat your soul?

Answer can I haz cheezburger?

Maantieto-musiikki: Mistä seuraavat artistit ovat kotoisin:
A) Lauri Tähkä
B) Lordi
C) Ziggy Stardust

Vastaukset osoitetaan kartalta samalla laulaen sen hetkistä Tätä suomi tanssii-listan ykköskappaletta.

Historia: uudessa koulujärjestelmässä ei muistella menneitä, vaan paahdetaan koko ajan eteenpäin, joten tätä ainetta ei enää ole.

Äidinkieli-käsityöt: Kopioi netistä jonkun kirjoitus, korjaa kirjoitusvirheet, vaihda vitsit hauskoiksi, liitä se jotenkin ajankohtaisiin tapahtumiin ja muokkaa se lopulta sen näköiseksi että opettaja ei löydä alkuperäistä tekstiä Googlen ensimmäisen kymmenen hakutuloksen johdosta.

Vastaukset sähköpostilla ja kolme kopiona.

Näillä yhdistelmillä, kun kouluaineistakin on karsittu puolet, peruskoulu kestää korkeintaan 4 1/2 vuotta normaalin yhdeksän sijaan.

Samanlaista metodia tullaan käyttämään myös jatko-opinnoissa, sillä poikkeuksella että Yliopistoissa hypätään turhia vaiheita läpi, ja kaikki valmistuvat filosofian tohtori-nakkikioskin myyjiksi.

Uusi järjestelmä ei unohda myöskään niitä jotka eivät päässeet koulutukseen mukaan. Heitä varten asepalveluksesta tehdään pakollinen kaikille 18 vuotta - (silloinen eläkeikä) väliin sattuville henkilöille, huolimatta sukupuolesta.

Reiluuden nimissä asepalveluksen voi toki suorittaa aseettomasti esim. sairaanhoitajana, siivoojana tai opettajana.

Kaikki muut joutuvat aseelliseen palvelukseen, joka oikeutetaan Grönlannin esittämänä uhkana meille: koska heidän omat lumivarantonsa ovat sulamassa pois, he mahdollisesti olisivat tulossa viemään meidän hiihtokeskustemme puuterilumet jossain vaiheessa.

Tällainen toiminta voi tietenkin kuulostaa julmalta ja perustavaa laatua olevien ihmisoikeuksien polkemisena, mutta kuten vanha viisaus sanoo: "On helpompi puolustautua Amnesty Internationalille kuin selitellä huonoja Pisa-tuloksia".

7 kommenttia:

Alcinoe kirjoitti...

Kannatetaan! Sitähän voisi vaikka palata opettajaksi.

T kirjoitti...

Alcinoe: Nykyaikainen koululaitos tarvitsee pikkaisen enemmän darwinismia maustettuna herranpelolla.

Minä aikoinaan pelottelin oppilaani (juu, olin "opettajana" jonkin aikaa minäkin) hiljaisiksi mainitsemalla että meille on annettu koulun johdolta lupa tappaa kaksi (2) oppilasta muiden pelotteeksi.
Tiesivät kyllä että bluffaan, mutta onnistuin antamaan itsestäni kuvan huumorintajuttomana p*askiaisena, jonka kanssa EI kannata alkaa ryssimään.

Toimi.

...Siis niin kauan kunnes avasin seuraavan kerran suuni ja he tajusivat millainen nyssö pelle oikeasti olen.

kervå kirjoitti...

Tää on kyllä hieno:

"Tärkeimpien uudistusten joukossa on koululuokkien koon täytyy pienentäminen."

T kirjoitti...

Kervå: Yodakin tykkäsi.

T kirjoitti...

Kervå: Nyt hyvä korjattu. Sanalause haussa dementia ei.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoinen blogi

T kirjoitti...

Anonyymi: pidän tyylistäsi; Sanot vähän mutta asiaa.