keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Vuosikatsaus 2009, osa III

On aika puhua taas mehiläisistä ja kukista.

Internet on kukka ja sen käyttäjät ovat mehiläisiä.

Me imemme ja imutamme internetistä tietoa ja Lostin uusimpia jaksoja.
Vastavuoroisesti autamme internettiä laajenemaan pölyttämällä tai siis teknologia-jargonilla linkitämme sekä vertaisverkkojakelemme.

Molemmat hyötyvät tästä symbioosista: me saamme tietoa ja ajanvietettä, ja internet voi kasvaa.
Senpä vuoksi on aika vilkaista

TOP 10 Internetistä Löytämääni Juttua (Ei Missään Erityisessä Järjestyksessä), Joita Olisin Tahtonut Käyttää Blogissa Vuonna 2009, Mutta En Millään Keksinyt Miten:

1.
Testing evolution's role in finding a mate

New York Timesin jutussa kerrotaan tutkijoista jotka ovat kyseenalaistaneet vanhat teoriat parinhakemisesta. Teorian mukaan naiset ovat miehiä tarkempia valinnoissaan, koska naiset tekevät tärkeämpiä valintoja jälkeläisten geenien ja näiden hoidon suhteen.

Uusi teoria kuitenkin on, että itse asiassa valintojen takana ei ole biologia, vaan kulttuuri; mitä enemmän ihmisellä on itseluottamusta, sitä vähemmän kranttuilee valinnoissaan.

Koska miesten oletetaan tekevän aloitteen naisten suhteen, heille kehittyy naisia nopeammin itseluottamusta, ja siten he eivät ole niin valikoivia.

(Niin kovasti kuin tahdoinkin kirjoittaa tästä, niin pelkäsin millaiset kasvovammat syntyisivät lukijoilleni kun he yrittäisivät olla yllättyneen näköisiä, eivätkä ollenkaan sarkastisia, kysyessään ruutujensa edessä "Sinkku? Sinä? Ja bloggaat siitä? Ei kai vaan?! Meinaan jos niin on, niin sittenhän minulla ei ole enää mitään syytä elää...eikun hetkinen, on sittenkin: kuunnella maailman surullisinta, äänettömintä melodiaa, joka kuuluu päästäsi kun tuuli puhaltaa korviesi läpi.")

2. Metapelaaminen

Wikipedian artikkeli kertoo metapelaamisen olevan yksinkertaisesti pelin ulkopuolisen tiedon tai materiaalin käyttöä pelissä tehtäviin päätöksiin vaikutettaessa.


(Minua kiehtoo suunnattomasti idea siitä, millainen olisi blogi blogi sisällä? Mitä jos kertoja-äänen lisäksi olisi toinen puhuja? Millainen siitä oikein tulisi? Luultavasti liian omituinen tai tylsä, sillä tällaiset kokeilut ovat joko mestariteoksia tai keskiverto Salattuje elämien jakso, joten annoin olla.)

3. Onnellinen luku

Voiko luvuilla on tunteita?
Näköjään voi jos kyseessä on positiivinen kokonaisluku, jonka numeroiden neliöiden summasta saadaan ennen pitkää 1 jatkamalla seuraavaa prosessia: otetaan positiivinen kokonaisluku ja lasketaan sen numeroiden neliöt yhteen.

(Onkohan tuolla jossain sitten negatiivinen luku, joka olisi tahtonut jatkaa laskemista, mutta mitäpä hyötyä siitäkään oli ollut, sehän ei ole nollaa suurempi?
Ja sitten kaikki muut lohduttaisivat sitä sanomalla että "kyllä sinä tuosta vielä kasvat", mutta syvällä sisimmässään se tietäisi että näin ei koskaan tapahdu tässä aritmeettisessa maailmassa.

Lopulta luku menisi kuitenkin yhteen positiivisen luvun kanssa, mutta negaation kautta molemmista tulisi negatiivisia numeroita, eikä se koskaan pystyisi multiploitumaan.

Liian masentavaa.)

4. Beauty affects men's and women's brain differently

Kun miehet kokevat asioita kauniina, heidän aivoissaan aktivoituvat aivoalueet, joiden tehtävä on havaita kohteita vaaka- ja pystysuunnassa näkökentän alueella.

Naisilla aktivoituvat samat alueet samanlaisen reaktion yhteydessä, mutta tämän lisäksi heillä aktivoituvat alueet jotka liittyvät suhteellisten sijaintien havaitsemiseen eli ylhäällä ja takana, yli ja ali.

Wired-lehden mukaan tämä liittyy esi-ihmisten rooleihin: miesten piti saada kiinni mikä tahansa liikkui ja oli syötävää, naisten taas piti arvioida oliko asia oikeasti näin.

(Haluatteko kuulla sukupuoleen, antropologiaan, aivokurkiaiseen ja seksismiin liittyvän vitsin? Jep, mutta en silti kerro sitä.)

5. The bacon explosion

En suosittele New York Times-lehden linkin avaamista kasvissyöjille. Teille muille kerrottakoon että bacon explosion on periaatteessa lihaa, joka on kääritty pekoniin, maustettu grilli-mausteilla, ja paistettu uunissa.

(Minua tässä kiinnosti se fakta että kyseessä oli pienimuotoinen ruoka-aiheinen meemi eli internet-ilmiö; jutun kirjoitushetkellä yli 16 000 sivua oli linkittänyt reseptiin. Lisäksi...no se oli oikeastaan siinä. The end.)

6. Kova kahvittelu voi johtaa aistiharhoihin

(Tämä blogi. MOT.

Lyhyin blogikirjoitus koskaan.)

7. How to train a husband

Journalisti Amy Sutherland opiskeli eläinten koulutusta vuoden ja näiden oppien perusteella kirjoitti kirjan siitä, kuinka miestä voi kouluttaa. Vinkki: hyvä käytös kannattaa palita joku namulla tai kehuilla.

(Etologia on kauhean kiinnostavaa. Vaikka kaikki tykkäävätkin huutaa olevansa vapaita, eivätkä numeroita (tehden itsestään samalla ohjelmanumeron), loppujen lopuksi me käyttäydymme tiettyjen kaavojen mukaan. Kun nämä kaavat tuntee, sosiaaliset interaktiot ja niihin vaikuttaminen ovat helppoa kuin 4-6-vuotiaille suunnatut sudokut.
Mutta tehän tiesittekin jo kaiken tämän, eikö? Miksi siis saarnata seurakunnalle?)

8. Yes, I suck: self-help through negative thinking

Tutkijat Joanne Wood ja John Lee sekä Elaine Perunovic ovat julkaisseet tutkimuksen, jonka mukaan positiiviseen ajatteluun pakottaminen on pahasta.
Kun ihmiset pakotetaan ajattelumalliin, joka ei ole heille tyypillistä, he ryhtyvät puolustuskannalle ja sitoutuvat entistä enemmän senhetkiseen mielialaansa.

Ratkaisu negatiiviseen ajatteluun on tutkijoiden mukaan niiden hyväksyminen, mutta laajentaminen suurempaan mittakaavaan, jolloin niistä tulee realistisempia.

(Minä oikeasti yritin.
Megan Fox on seksikäs omalla naamalle tunkevalla tavallaan, mutta vaikka olenkin mies, hitto vie minulla on nörtin tarpeet.

Transformersit ovat aivan liian samannäköisiä että niitä erottaisi tappeluissa; en oikeasti tiennyt hurraanko minä nyt Autobotille vai Decepticonille.
Mutta toisaalta Afrikassa on ihmisiä, jotka varmaan olisivat tyytyväisiä siihen, että näkisivät Megan Foxin. Kas noin, heti tuli parempi olo.

En kyennyt kirjoittamaan tästä ilman lopputulosta, jossa sarkasmi lopulta ei olisi dissannut itseään.)


9. Why we stare, even when don't want to

Ihmiset katsovat muita ihmisiä, koska kyseessä on esi-isiltämme peritty reaktio. Haluamme varmistaa että vastaantuleva henkilö ei ole uhka, tai kenties potentiaalinen lisääntymiskumppani.

(Itse en katsele ihmisten kasvoja: minä olen luultavasti 98% ajasta (välillä käyn Turussa) suurin uhka mikä neliömetrejäni uhkaa, lisääntymiskumppania en hae, ja minusta toisten tuijottaminen on tunkeilevaa.

En vain keksinyt tälle suurempaa kontekstia; esim. silmälaput sivulla on niiiiiiin wanha vitsi, että siitä puhuminen olisi kuin kuolleen hevosen silmälappujen potkimista.)

10. Threesome marriages

Yhdysvalloissa jotkut ovat alkaneet harrastaa uudenlaista avioliittoa, eli kolmisin naimisiin menemistä. Tärkein tekijä näissä avioliitoissa ei ole seksi, vaan ihmissuhteista kolmen sellaisen henkilön välillä, joista kaksi ei välttämättä ole mitenkään toistensa kanssa tekemisissä, esim. näyttelijä Tilda Swintonilla.

Kun suhde on virallistettu avioliiton kautta, tällöin etuna tulevat verovähennykset, vakuutukset jne. etuisuudet kaikille kolmelle.

(Sanokaa mitä sanotte amerikkalaisista, mutta ilman heitä maailma olisi paljon tylsempi. Enempää en keksinytkään sanottavaa. Siis sellaista mitä haluaisitte lukea työpaikallanne/päivänvalossa/tietäen että tuonkin kirjoittajalla on nettiyhteys ja paljon vapaa-aikaa.)

Jatkuu...


4 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Mahtavaa, ei tarvi edes lukea lehtiä kun lukee vaan tätä blogia - kaikki olennainen on referoitu tänne!

Mun yhdellä tutulla on kaksi kihlakumppania, tai siis niillä kaikillahan oikeastaan on kaksi, koska ne kaikki on keskenään kihloissa. Ei tarvinne mainita, että edustettuina on kaikki sukupuolet.

Vois olla kivaa?

T kirjoitti...

Zepa: siinä tapauksessa saanko esitellä termin vuodelle 2010: hasbian, eli has-been-lesbian, eli lesbo, joka on kääntynyt heteroksi.

Voi kun minäkin olisin toimittaja, niin voisin keksiä näitä hienoja termejä...

Vaikka olenkin avaramielinen (hyväksyn kaiken kunhan se noudattaa kahta seikkaa eli
1. kaikki osallistuvat vapaaehtoisesti omasta halustaan
2. ÄAM-sääntö toteutuu (Älkää Alkako Mulle), niin olen vanhanaikainen joissain jutuissa: vain yksi partneri kerrallaan, turvasana on oltava, ja minä tarjoan kahvit.

Eli ei ihan minun teekuppini, mutta hei, minä olenkin minä ;)

Polga kirjoitti...

Tässä oli kiteytettynä kyllä kaikki, komppaan Zepaa ,D

Erityisesti minua viehätti kohta 8. Minä voisin perustaa vaikka yhdistyksen ajamaan tätä asiaa... tosin olen niin pessimistinen ja negatiivisesti ajatteleva henkilöilmentymä, että siihen yhdistykseen ei liittyisi yhtään jäsentä... tai ehkä joku itseensä kyllästynyt invataksokuski!

Tuota, muista kohdista ei sen enempää *hiljaa siellä!*

T kirjoitti...

Polga: Amerikkalaisilla on vielä paljon opittavaa.

Heitä pitäisi kutsua oppimatkoille tänne, jossa nykyinen ulkomaankauppaministeri voi kertoa haastattelussa kysyneensä lääkäriltään voiko v*tutukseen kuolla? (kuulemma voi, psykosomaattisiin oireisiin siis).

Me olisimme kaikki guruja.