(Kiitokseni inspiraatiosta(=muutin vähän sanajärjestystä ja lisäsin pari vitsiä) taloussanomat.fi:n kolumnistille Erkki Saksalle ja hänen kolumnilleen "Eesaun kaupat Kiinan kanssa".)
Jedi-uskonnosta tulisi tehdä virallinen kirkkouskonto Suomessa.
Syynä on nykyaikainen länsimaalainen käsitys ajasta.
Kärjistäen voisi sanoa että siinä missä me aloitamme sadut "olipa kerran...", Kaukoidässä ne alkavat "kerran tulee olemaan..."
Länsimaissa halutaan että joko että jokin asia tapahtui kauan sitten, ja me nautimme nyt sen hedelmistä, tai sitten istutimme Jokin Asia-nimisen kasvin äsken, ja mainoksen mukaan kunhan lisäämme siihen nyt veden, saamme siitä vartissa hedelmiä.
Kaukoidässä (koska poliittisesti korrekti maantiede ei kuulosta hyvältä) taas nähdään asia siten, että nyt tehdyt asiat eivät välttämättä hyödytä nykyistä sukupolvea, tai edes lapsenlapsia, mutta viimeistään sitä seuraava sukupolvi pääsee muistelemaan fiksuja iso-isovanhempia ja heidän päätöksiään.
Ero on aikakäsityksessä. Kun Kiinan pääministeriltä Zhou Enlailta kysyttiin mielipidettä Ranskan suuresta vallankumouksesta, hän vastasi että on liian aikaista sanoa.
Tästä opimme kaksi asiaa.
Ensinnäkin tästä lähtien vastatessaan kysymykseen "oliko ruoka hyvää?" kaikki saavat halvat naurut/kylmän tuijotuksen vastatessaan "on liian aikaista sanoa".
Toisekseen kiinalaisilla on erilainen kärsivällisyys. Siinä missä länsivaltiot ovat heti kapitalismin pettäessä pohtimassa oliko Karl Marx sittenkin oikeassa, ja niin joo, oikeastaan olihan siinä Neuvostoliitossa ihan hyviäkin puolia, vai mitä toverit, Kiinassa ei hötkyillä.
Siellä on edelleen kommunismi voimissaan, mutta siihen on alettu ujuttaa kapitalistisia aatteita hiljalleen.
Jos joku haluaa tietää mitä Kiinalle luultavasti tapahtuisi, jos se muuttuisi keskiyöllä 100 % kapitalistiseksi, niin sopii katsoa koilisessa ja kaakossa sijaitsevaan naapurivaltioon (minulle aikoinaan opetettiin armeijassa että siellä on opittu kaartamaan) ja miten hyvin heillä menee.
Ensi vuodelle esim. Suomen talouskasvun uskotaan olevan noin 0,5 % (lähde: Ylen talous-uutiset), kun taas Kiinalle se on "vain" 6 prosenttia (lähde: Kalevan talous-uutiset).
Yhtenä syynä tällaiseen ajatteluun voi olla Kiinassa syntynyt ajattelusuunta taolaisuus, joka opettaa mm. että mikään ei ole vakaassa tilassa vaan muuttuu, ja myös että johtajia täytyy kunnioittaa.
Suomeksi sanottuna tarjolla olisi iso kuppi höyryävää turpa-kiinni-ja-totelkaa-parempaanne-kyllä-se-tästä-vielä-suttaantuu:a.
Tiedoksi teille, jota olette kestäneet tänne asti blogia vain koska alussa luvattiin jedejä, jaksakaa vielä hetki.
Protestanttinen ja katolilainen kirkko eivät oikein sovi nykyaikaiseen talousajatteluun. Toinen lupaa suunnilleen että mitä enemmän kärsit tässä maailmassa, sitä autuaammat metsästysmaat ovat tulevassa ja toinen taas että puheella ja lahjomisella selviät mistä vaan.
Taolaisuus taas on liian hippi-aate että se voisi juurtua kunnolla juppi-maaperään.
Ratkaisu on jediismi.
Se on Tähtien Sota-elokuvissa esiteltyjen Jedi-soturien innoittama syntynyt uskonto, joka on saanut vaikutteita taoismista, buddhismista sekä Alan Wattsin ja Joseph Campbellin tuotannosta.
Siinä on siis kaikki hyvät puolet idän uskonnoista, mutta tarpeeksi kriittisyyttä että kenenkään pyrstöä (paitsi George Lucasin) ei tarvitse nuolla. Lisäksi se olisi katu-uskottava, koska jokainen oikeasti tahtoisi olla jedi-ritari, ja kaikki mukaan tulleet saisivat oman valomiekan.
Eli talous saataisiin meilläkin kasvuun yksinkertaisella lupauksella: "jos jokainen nyt antaa 110% suorituksen tänään työpaikallaan, ja sen jälkeen kuluttaa 90% tulonsa, niin kaikki saavat leikkiä töiden jälkeen kaksi tuntia valomiekoilla".
Antakaa siis padawanien tulla luokseni.
maanantai 17. marraskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Miten sulla ny sujuu sen kontakti-ilmoituksen kanssa, onko siihen tullut vastauksii vai pitääkö sitä säätää?
Zepa: Lainatakseni henkistä esikuvaani huumorin ja naisten naurattamisen saralla, eli Benny Hilliä, kun häneltä kysyttiin tapahtuuko kulisseissa mitään hänen ja tyttöjen kesken: "I never yell, I never tell, but I'm grateful as hell".
;)
Kiitos onnitteluista, ja kiitos taas mielenkiintoisesta tekstistä (:
Piatta: vahva voima, tässä on.
t - SINUT ON HAASTETTU MAKEESEEN MEEMILÖÖN, kts. P.Olkan loki!
Polga: kiitos, tuohon palataan ensi viikolla ;)
Lähetä kommentti