keskiviikko 11. kesäkuuta 2008

Hjördiksen päivän blogimerkintä

Miten oikeastaan juhlapäivät saavat alkunsa?

Päättääkö jokin virallinen juhlapäiväkomitea (jonka alaisuuteen kuuluvat myös taktiset ydinaseet, Jedi-koulutus sekä poliittisten salamurhien estäminen. Hei, jonnekinhan ne oli laitettava, ja kaikki muut komiteat olivat jo päätä myöten hommissa.

Ei se ole juhlapäiväkomitean syy että kukaan ei koskaan cocktail-kutsuilla kysy "niin, niin mutta mitä te sen lisäksi teette?" vaan keskustelee mielenkiintoisemmalta kuulostavien, kuten asioidenhallinta-komitean tyyppien kanssa, ja nekin oikeasti vastaavat vain putkikorjauksista mahdollisimman huonona hetkenä, katutöiden ajoittamisesta loma-aikaan ja hyttysten vapauttamisesta kaupunkiympäristöön.

Itse asiassa todella mielenkiintoista on mitä riista ja kalastus-komitea tekee, mutta sitten joutuisin etsimään jokaisen teistä henkilökohtaisesti, ja pyyhkimään muistinne ja jos jotain opin viime kerrasta, niin---hups) että nyt tästä ja tästä jutusta tehdään kaikkien juttu, ja sitä pitää juhlistaa?

Vai onko kyseessä oikeastaan vain vakiintunut tapa? Porukka päättää että tänään sitten juhlitaan kuin huomista ei olisi, ja joku älypää josta kukaan ei oikeasti tykkää selvinpäin, kysyy että miten se poikkeaa normaalista viikonlopusta? Hänelle vastataan että no, no, no...tänään poltetaankin iso risukasa, ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Jos asia on näin, tahtoisin ehdottaa että 11.6 kesäkuuta juhlistettaisiin tästä lähtien Hjördiksen päivänä.

Teen nyt rohkean oletuksen siitä, että monikaan teistä ei tunne Hjördis-nimisiä ihmisiä. Jos tuntisitte, osaisitte heti sanoa että Hjördishän on islantilaista alkuperää oleva nimi, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä "miekkaa käyttävää kohtalon jumalatarta" (vapaasti käännettynä tarkoittaessa tässä "en todellakaan ymmärrä mitä "
sammansatt av hjörr 'svärd' och dis 'ödesgudinna'" oikeasti tarkoittaa, mutta sovitaan että ymmärrän ihan vaan juoniaukkojen vuoksi.").

Teen nyt vahvoja olettamuksia, mutta jotenkin kuvittelen että jopa ympäristössä jossa Pelle, Svante ja Björt ovat ihan ok nimiä, Hjördis on saanut oman osansa "hör du Hjördis?"-lauluista.

Samoin kuvittelen että jos nimi tarkoittaa "
miekkaa käyttävää kohtalon jumalatarta", niin se pikkaisen velvoittaa. Aika moni näistä wannabe-koomikoista varmaankin lähti hymyillen paikalta, ja hymyili vielä kauan sen jälkeen, mutta samalla kuolasi pikkaisen suunkulmasta.

Kuitenkin ajan myötä Hjördikset huomasivat että ei kannata ottaa kaikkea niin henkilökohtaisesti. Varsinkin kun alkoi näyttää että ympärillä ei ollut muita kuin aina hymyileviä, kuolaavia ihmisiä
.

Joten Hjördikset päättivät, että annetaan asian olla ainakin tänään.

Tämä mielestäni voisi olla Hjördiksen (ulkomailla tietenkin Hjoerdis) päivän sanoma: älä välitä siitä tänään, välitä siitä joskus toiste.

Hyvänä esimerkkinä kävelin tänään sateessa töihin, mutta en välittänyt siitä.

Ensinnäkin koska samurai-koodi Bushido kertoo että sateesta on paljon opittavaa. Kun kohtaa äkillisen kuuron, yrität pysyä kuivana ja juokset nopeasti sateensuojaan, mutta ehdit kuitenkin kastua. Kun olet päättäväinen alusta lähtien, et hämmenny vaikka oletkin kastunut. Tämän ymmärtäminen koskee kaikkea.

Mutta ennen kaikkea koska tänään on Hjördiksen päivä.
Tänään voin olla märkä, mutta ei siitä tarvitse välittää heti; olen keuhkokuumeessa korkeintaan huomenna.

Muistinko lukita oven töihin lähtiessäni? Noh, kyllä vakuutus korvaa huomenna.

Oliko se suolaa ja happoa vai suolahappoa? Äh, kyllä ne sitten huomenna siellä laboratoriossa kertovat.

Oliko se 100 g suolaa vai sokeria? Nämä leivokset kuitenkin seisovat huomiseen, ei sitä kukaan enää sitten huomaa.

Onko tässä blogimerkinnässä mitään järkeä? Ei sillä väliä, ei kukaan lue blogeja näin myöhään.

Hyvää Hjördiksen päivää kaikille!

2 kommenttia:

Alcinoe kirjoitti...

Toivotin tänään alaisilleni hyvää Hjördiksen päivää ihan oma-aloitteisesti tästä postauksesta tietämättä. Eivät nähneet mitään huumoria avauksessani, mutta murehdin sitä huomenna.

T kirjoitti...

11.2 muuten sitten ensi vuonna repeää kun juhlistetaan Ingolfin päivää.

Arvaatteko mitä silloin pelataan?

Kyllä, biljardia.