perjantai 5. joulukuuta 2008

Perjantai-pikainen mediakatsaus, osa VVII

Tällä kertaa aiheina ovat syyt mitkä saivat minut aikoinaan houkuteltua it-ammattilaisen uralle eli seksi, väkivalta, seksi, raha ja seksi.

Aloitetaan seksistä.

Sitä ei ole ollut yhtä paljon kuin miestenlehtien lukijakirjeiden perusteella olisin voinut kuvitella. Tai ainakaan minun eteeni ei ole vielä tullut tilannetta, jossa yksinäinen kotiäiti kutsuu korjaajan paikalle katsomaan hänen "ikiomaa usb-porttiaan ja sekundääristä liitäntäänsä".

Sen sijaan kiinalais-nainen Li Li on harrastanut sitä, ainakin bloginsa mukaan.

Li:n blogista kertoo time.com "Sex and the single chinese"-jutussaan.

Blogissa Li:n verkkopersoona Muzi Mei on kertonut mm. innostuksestaan orgioihin, internet-deittailusta ja avioliittoa kohtaan osoittamistaan epäilyistä (koska siinä pitäisi olla uskollinen yhdelle miehelle).

Syksyllä blogi aiheutti internet-serverin kaatumisen, koska blogissa oli 25-minuuttinen podcast, joka koostui Li:n rakastelun aikana päästämistä äänistä. Yli 50 000 ihmistä yritti päästä blogiin yhtäaikaisesti.

Li:n blogin suosio on Time-lehden mukaan yksi esimerkki valtion kontrollin heikentymisestä yksilöiden elämäntyyli-valinnoissa. Lisäksi länsimaalaiset, suvaitsevammat asenteet seksiä kohtaan ovat saaneet kiinalaiset harrastamaan seksiä aikaisemmassa iässä, yhä useammin ja eri partnerien kanssa.

Ikävä kyllä koko yhteiskunta ei ole mukana tässä muutoksessa. Vaikka ehkäisy ja seksistä puhuminen kuuluvatkin koulujen opetusohjelmiin virallisesti, useat vanhemman polven opettajat ovat niin noloina, että repivät niistä kertovat sivut pois oppikirjoista.

Koska tieto ei välity eteenpäin, tilastot kertovat että vuonna 2004 abortin hankkineista naisista 65 % oli sinkkuja, kun vielä vuonna 1999 luku oli 25%.
Lisäksi sukupuolitautien määrä on noussut huimasti, yksistään HIV-tartuntojen kasvaessa nopeiten 15-24-vuotiaiden kiinalaisten parissa. Lisäksi avioerojen määrä on kasvanut vuosittain.

Mutta harmittaako se nuorta sukupolvea? Kyselyn mukaan kolmannes alle 26-vuotiaista kiinalaisista hyväksyy avioliiton ulkopuoliset suhteet.

Syynä voi myös olla mielenilmaus: jos yhteiskunta ei anna oikeutta päättää itse juurikaan mistään, niin ainakin on oikeus harrastaa seksiä.
"Ehkä aiemmin kaikki olivat tottelevaisia ja kuuntelivat vanhoja mummoja jotka luennoivat kenen kanssa ja missä asennossa saat harrasta seksiä. Mutta meillä ei ole aikaa kuunnella. Meillä on liian kiire harrastaa seksiä.", Li kirjoittaa blogissaan.


Sitten väkivaltaa, jota myöskään en ole juurikaan kohdannut. Siis ainakaan itseeni kohdistunutta. Kieltäydyn keskustelemasta ilman asianajani paikallaoloa, miksi eräskin tietokone "kompastui" portaissa ensin ryppyiltyään minulle ohjelman asennuksesta 2 tuntia. Se kurja ansaitsi sen--eikun siis, mikä ikävä tapaturma. Ehkä muut koneet oppivat tuosta jotain. Kunhan sanon...

Koska nyt on joulu ja muistellaan pyhimyksiä sun muita, otetaan Time-lehdestä (en ole ehtinyt lukea lehtiä samaan tahtiin kuin ennen) aikojen takaa toinenkin artikkeli, "When the 'saint' has a criminal record".

Venezuelassa, missä rikollisuus ja väkivalta ovat jokapäiväinen ongelma (viime kesänä presidentti joutui määräämään kansallisarmeijan miehiä busseihin, että niitä ei siepattaisi), ihmiset ovat alkaneet kunnioittamaan pyhimyksiä nimeltään santos malandros, pyhät rikolliset.

Pyhimykset kuten Petroleo Crudo (raaka-öljy) ja El Raton (hiiri)
olivat kaikki rikollisia 60- ja 70-luvuilla, jotka kokivat väkivaltaisen kuoleman poliisin toimesta.

Kuitenkin ihmiset, jotka uskovat heihin, ajattelevat että nämä rikolliset ovat kokeneet eräänlaisen synnistäpäästön ihmisten heille tekemien uhrausten (kuten viskin ja tupakan tarjoamisen pyhimyksen kuvalle) ja tekojen kautta.

Paikallinen asukas Judith Escalona kertoo rukoilevansa Petroleo Crudoa kävellessään kaduilla; hän uskoo että koska Petroleo Crudo on "pyhä rikollinen", hän puhuu maan päällä oleville rikollisille, että nämä jättäisivät Escalonan rauhaan. Escalona uskoo myös muihin pyhimyksiin, kuten Neitsyt Mariaan, mutta hänestä toiset pyhimykset ymmärtävät katuja paremmin.

Kaikki ymmärtävät että kyseessä ovat rikolliset, joita he rukoilevat. He kuitenkin muistelevat nyt kuolleiden rikollisten olleen erilaisia kuin nykyisten: aikoinaan rikollinen varasti, mutta ei tappanut, kun taas nykyrikolliset ensin varastavat sinulta ja sitten tappavat sinut. Toisinaan vanhat rikolliset jopa saattoivat auttaa vanhusten ruokaostosten kantamisessa ilman taka-ajatuksia.

Vihonviimeiseksi puhumme rahasta.

Keskipalkka omalla alallani on viimeisen mittauksen mukaan 2800 €/kk, jonka uskon saavuttavani noin kaksi minuuttia ennen kuin aurinko sammuu ja maapallosta tulee kylmä, kuollut autiomaa.

Siksi en todennäköisesti koskaan tule pääsemään Total prestige-sivulle.

Se on sosiaalinen sivusto, johon pääsee vain A) kutsusta ja B) jos olet rikkaus-asteikolla 1-10 tasolla "Roope-setä".

Köyhien onneksi Wired-lehti on päässyt kurkistamaan millainen on tosirikkaiden Facebook.

A look inside a facebook for the filthy rich kertoo meille että jäseniä sivustolla on tällä hetkellä 637. Mukana (siis niitä henkilöitä joiden nimet sai paljastaa. Opetus: kun olet tarpeeksi rikas, sinua ei koskaan mainita maailman rikkaimpien ihmisten listalla) ovat ainakin prinsessa Elfi Odu-Dua of Benin, kansainvälinen pörssipeluri ja Daniel McVicar (tai siis teille Clarke Garrison Kauniista ja rohkeista), jolla on oma media-alan yritys.

Total prestige-sivut tarjoavat jäsenilleen elävää videokuvaa ja ääntä, sekä teksti-chatin että markkinapaikan myydä ja ostaa asioita, kuten luksusautoja, timantteja sekä saari-parin Bora Boralta.
Lisäksi löytyy kalenteri, johon voi merkitä muiden nähtäväksi mm. hyväntekeväisyys-gaaloja.

Erillistä maksua (500 $/vuosi jäseniltä, 900 $/vuosi muilta) vastaan jäsenet voivat myös kirjoittaa vain jäsenille näkyvään internet-lehteen juttuja sekä mainoksia omista yrityksistään.

Total prestige-sivuston perustaja Frank DeRose vertaa omaa sivustoaan Facebookiin, jonne kuka tahansa voi ilmoittautua, ja joka on saanut 200 miljoonan dollarin sijoituksen Microsoftilta.

DeRosen mukaan jos tuollainen sivusto voi saada arvioiduksi markkina-arvokseen n. 1000 miljardia euroa, hänen "kehittyneille ammattilaisille" suunnattu sivustonsa on huomattavasti arvokkaampi.

Hyvää viikonloppua kaikille, niin rikkaille kuin köyhillekin.

Ei kommentteja: