perjantai 26. syyskuuta 2008

Perjantai-pikainen mediakatsaus, osa VII

Puhutaanpa rahasta.

Kaikki tietävät jo tässä vaiheessa että miehen euro on naisen 0, 50 senttiä miinus TEL, EVI, ja SiO ja mitä niitä vähennyksiä olikaan.

Mutta kuinka moni tiesi että miehet, jotka ylläpitävät "perinteisiä" käsityksiä miesten ja naisten töistä, ansaitsevat enemmän kuin miehet, jotka kannattavat palkkatasa-arvoa?

Sexist attitudes and the wage gap on Time.com:issa julkaistu juttu University of Floridan tutkimuksesta Yhdysvalloissa.

Miehet jotka ilmoittivat kannattavansa vanhoja arvoja (esim. mies käy töissä, nainen pitää kodin kunnossa) ansaitsevat tutkimuksen mukaan keskimäärin 11 930 dollaria enemmän vuodessa kuin miehet, jotka kannattavat tasa-arvoista kohtelua.

Ero lisääntyy kun vanhakantaisia miehiä verrataan naisiin. Miehet ansaitsivat keskimäärin vuodessa 14 404 dollaria enemmän verrattuna naisiin jotka jakoivat perinteiset arvot, ja 13 352 dollaria enemmän verrattuna naisiin, jotka tahtoivat palkoissa tasa-arvoa.

Yhtä ehdotonta syytä tähän tutkijat eivät löytäneet, mutta heillä on veikkauksensa.

Yksi syy voi olla psykologinen. Vanhakantaiset, "leivän pöydän tuovat" miehet voivat olla muita aggressiivisempia koska kokevat olevansa vastuussa toimeentulosta, ja tämän vuoksi pyrkivät etenemään urallaan ja ovat valmiita taistelemaan palkankorotuksista.

Toinen syy saattaa olla työnantajien alitajuntainen puolueellisuus: miehet koetaan naisia arvokkaammiksi.

Mutta eikös maailmassa ole ainakin yksi nainen, jolle maksetaan paremmin kuin miehille? Nimittäin Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar, hänen majesteettinsa Elisabet II.

Ikävä kyllä ei ole helppoa hänelläkään; The Independent kertoo uutisessaan rejected: Queen's plea for more cash että Ison-Britannian hallitus ei ole suostunut antamaan lisärahaa kuninkaallisten budjettiin.

Menoaukko on n. 6,5 miljoonaa puntaa (n. 8,25 miljoonaa euroa), mikä on syntynyt mm. nousseista polttoaineen hinnoista.

(Sivuhuomautus: näin Ison-Britannian reissullani yhden kuningattaren pikku linnoista. Sen nurmikko oli isompi kuin Sveitsi. En halua edes ajatella paljonko ruohonleikkureiden polttoaineisiin menee vuodessa.)

Nykyisessä talous-tilanteessa on suurta poliittista painetta hillitä kuninkaallisten meno-budjettia, joka oli n. 40 miljoonaa puntaa (n. 50 miljoonaa euroa) viime vuonna yksistään. Itse asiassa Ison-Britannian parlamentissa on jo ehdotettu että kuninkaallisten kuluista pitäisi tehdä tilintarkistus, kuten muistakin valtionmenoista.

Kuningattaren tuskin kuitenkaan tarvitsee ryhtyä kaktusvarkaaksi.

BBC reportoi Kaliformiaa vaivaavasta varkausaallosta.
California tackles "cactus crime" on, kuten jo arvasitte, aiheesta kaktus-varkaudet.

Puolen vuoden sisällä kaktuksia on varastettu n. 13 000 euron arvosta.

Kaktukset on istutettu maisemallisista syistä teiden ja katujen varsille. Nurmikon kasteleminen vaati liikaa vettä, ja sadetta tulee vuosittain noin 17 päivänä, joten vähään tyytyvät kaktukset olivat looginen vaihtoehto.

Viranomaiset uskovat että syynä kaktusvarkauksiin on taloudellinen taantuma: kaktus maksaa kaupasta ostettuna 100 dollaria, joten varastetusta kaktuksesta saa noin puolet siitä.

Poliisi on jo ryhtynyt vastatoimiin: kaktuksia vartioidaan kameroilla, ja niihin on laitettu mikrosirut, että ne voidaan jäljittää varkauden tapahtuessa.

Mitä on luvassa jos joku jää kiinni kaktuksen varastamisesta? Pahimmillaan neljä vuotta vankeutta.

Hyvää viikonloppua ja pitäkää rahoistanne kiinni, älkääkä himoitko naapurin kukkia.

6 kommenttia:

kylteri kirjoitti...

Ja tiesittekö, että vastavalmistunut miesekonomi tienaa noin 500 euroa enemmän kuussa kuin vastavalmistunut naisekonomi. Käsittääkseni ekonomit ovat aika oikeistolaista ja perinteisiä roolimalleja arvostavaa väkeää...

terv.

kylteri / kauppakorkeakouluun.com

T kirjoitti...

Kylteri: Ekonomit? Ekonomit! Täysoppineena tradenomina puren peukaloani heitä kohti, mikä on heille häpeäksi jos he sen kestävät.

Alcinoe kirjoitti...

Entä saako nainen lisää liksaa, jos ei kannata tasa-arvoa? Jos näin on, täytyy alkaa harkita hintaa periaatteille. Tai kaktusvarkaanuraa varoituksista huolimatta.

T kirjoitti...

Alcinoe: tutkimuksen mukaan naiset, joilla oli vanhat käsitykset miesten ja naisten töistä saivat 1052 dollaria vähemmän palkkaa kuin palkkatasa-arvoon uskovat naiset.

Jutun lopussa kyllä mainitaan että erot ovat kaventumassa, kun edistyksellisemmät aatteet omaavat pomot ovat astumassa valtaan.

Enemmän olisin huolissani vitamiineista. Ostin juuri kaupasta multivitamiini-poretabletteja, koska yleisimmin käyttämäni vitamiini eli Kofeiini-vitamiini (hei, minut ainakin se pitää kunnossa) ei aina riitä.

Huomasin vasta kotona että tämähän on NAISILLE tarkoitettu l. "naisen erityistarpeisiin sovellettu".

Vitamiini-aakkoset kuitenkin tuntuivat olevan sama kuin minun tietämäni eli A, B1, B2, C, D jne.

Kysymykseni kuuluvatkin:
1. Onko naisen C-vitamiini 50% miehen C-vitamiinista?
2. Onko tuolla MIEHEN erityistarpeisiin sovellettu vitamiini-paketti?
3. Kasvattaako naisten vitamiinien käyttö rintojani?

Pelottavaa. Ja samalla niin hyvin, hyvin kiehtovaa...

Markiisi kirjoitti...

1. Onko naisen C-vitamiini 50% miehen C-vitamiinista?
Naisen C-vitamiini on 50 % myös miehen C-vitamiinista.

2. Onko tuolla MIEHEN erityistarpeisiin sovellettu vitamiini-paketti?
Ei, koska se olisi epätasa-arvoista.

3. Kasvattaako naisten vitamiinien käyttö rintojani?
*rakenteellis-patriarkaalis-sarkastis-tuhma kommentti sensuroitu Internetpoliisin™ tasa-arvojaoston toimesta*

-T2, AF

T kirjoitti...

Markiisi: Kiitos vastauksista. Menkat eivät ole vielä alkaneet, eli vaikutuksia odotellaan vielä.

Sen vaan sanon että missä ihmeen kummassa näille aineille suunnitellaan makuja? En tiedä onko naisten makuaisti erilainen kuin miehillä, mutta guava-sitruuna-yhdistelmä maistuu aika...erikoiselta. Vai onkohan ne vaan lätkäisty yhteen, kun joku päätteli että kai ne molemmat sitrus-hedelmiä ovat.