torstai 6. joulukuuta 2007

Pullamössösukupolvi?

Mitä jos nyt syttyisi talvisota? Plussat ja miinukset.

LASTENOHJELMAT

Plussat

Porukka on tottunut taistelemiseen koko pienen ikänsä ajan.
Oletteko nähneet nykyisiä lastenohjelmia?

Joko mielikuvitus-eläimet tappelevat (Pokèmon), jättiläisrobotit tappelevat (Transformers), häiritsevän värikkäisiin asuihin pukeutuneet ihmiset tappelevat (Power Rangers - Dino thunder) tai muutoin haittaeläimenä, paitsi moottoripyörän yhteydessä tavattaessa, pidetyt eläimet tappelevat (Prätkähiiret).

Itse asiassa porukka katselee Pikku kakkosta odottaen että hetkellä minä hyvänsä Ransu iskisi tuolin ihmisjuontajan niskaan ja julistaisi itsensä "pikkukansan mestariksi", ja tekisi jonkin monimutkaisen painiliikkeen juontajan päälle.

Miinukset

Ikävä kyllä on vielä lastenohjelmia, joissa ei jostain syystä tapella.
Nämä antavat huonoa pasifistista esimerkkiä, mutta onneksi kaikki tietävät, että kun kamerat sammuvat, nekin varmaan tappelevat.

Voittaja: plussat
----------------------

STRATEGIAPELIT

Plussat

Tuolla jossain on porukkaa, joka ei ole nähnyt luonnollista päivänvaloa viikkokausiin.
Sen sijaan he ovat nähneet asioita joita me muut emme.

Taistelualuksia tulessa Orionin liepeillä.

Keihäsmiehiä käymässä viimeiseen ratkaisevaan taistoon.

Punaisia kolmioita hyökkäämässä sinisiä neliöitä vastaan.

Ja he ovat johtaneet niitä kaikkia. He ovat oppineet internetin yli käydyissä, oikeita ihmisiä vastaan käydyissä taisteluissa kuinka vastustaja ajattelee, mitä vastustaja haluaa ja miten vastustaja voitetaan strategioissa.

He ovat niitä tyyppejä, jotka voisivat antaa signeerauksia Sun Tzun teoksiin.

Miinukset

Nämä ovat myös niitä tyyppejä, joiden valitus saa koristekivetkin kyynelehtimään, kun internet-yhteyden nopeus putoaa hetkeksi 100 Mb/s-tasolta 98 Mb/s-tasolle, ja joukot eivät siirrykään välittömästi heidän haluamaansa paikkaan.

Miten he voisivat ymmärtää että tositilanteessa joukkojen siirtyminen haluttuun paikkaan voi olla jopa viikkojen tehtävä?

Voittaja: miinukset.
---------------------------

KIRJALLISUUS

Plussat

Käsi pystyyn kuka nykynuorista miehistä EI ole lukenut Sven Hasselin teoksia?

Voitte luovuttaa miehuutenne tuolla toisaalla. Juurikin siellä vaaleanpunaisella tiskillä, missä lukee "Neidit".

Nykyään kaikki tietävät millaista sota oikeasti on, joten se ei tule yllätyksenä. Lisäksi lähdemateriaalia on entistä enemmän käytössä, ja sitä voidaan hyödyntää.

Miinukset

Todennäköisesti myös vastapuolella osataan lukea. Heidän kirjastojärjestelmänsä tosin ei saata olla yhtä kehittynyt kuin meillä.

Voittaja: tasapeli.
------------------------

SOTAPELIT

Plussat

Nykyään tietokoneiden sotapelit ovat niin kehittyneitä, että seuraavaksi paras asia on aito asia. Tämän vuoksi keksittiin paintball, jolla on Suomessa jopa useita peliryhmiä. Se opettaa realistisesti että osuma sattuu, ja miten yhteistyö on voimaa.

Miinukset

Monelle voi tulla yllätyksenä kun vastapuolena ei olekaan ulkoavaruuden muukalaisia tai örkkejä.

Vielä suurempi yllätys on se, että haavat eivät paranekaan aikuisten oikeasti kun vain odottaa minuutin.

Kaikkein suurin ihmetyksen aiheuttaja lienee kuitenkin se, että aseet eivät lataudukaan kun ampuu kuvan ulkopuolelle.

Voittaja: plussat.
----------------------

VIESTINTÄ

Plussat

Kaikki yhtynevät kollektiiviseen kiitokseen Nokialle siitä, että nykyaikaisen kädellisen nuoren notkein jäsen on hänen peukalonsa. Itse asiassa tilaston mukaan tekstiviestien lähetys vain kiihtyy jatkuvasti.
Samalla myöskin kieli kehittyy.

Tiedättekö mitä tarkoittaa L8R G8R (later alligator) tai LUWAMH (love you with all my heart)?

Tuskin vihollinenkaan.

Tässä meillä siis on sukupolvi, joka kykenee 160 merkkiin tiivistämään päiväkomennot, strategisen tilannekatsauksen, henkilöstömuutokset ja kanttiinin ruokalistan.

Miinukset

Muuallakin tekstiviestitellään. Joskin meillä se on viety sellaiselle taiteen tasolle, että siitä pitäisi alkaa jo myöntämään Kultainen Känsäpeukalo-ansiomerkkejä.

Voittaja: plussat.
----------------------

RAVINTO

Plussat

Sodan syttyessä tietenkin jouduttaisiin tinkimään peruselintarvikkeista ja siirtymään kahvinkorvikkeisiin ja pettuleivällä jatkettuun pettuleipään.

Onneksi siis meillä on sukupolvi, joka on oppinut toimeentulemaan tonnikalalla ja makaronilla jopa useita lukukausia. Tarpeen vaatiessa tonnikalaa voidaan jatkaa delfiineillä.

Ja jos tonnikala loppuu, oikeastaan ihan mikä tahansa purkissa tuleva ruoka-aines kelpaa.

Miinukset

Aiemmin mainittu, strategisessa sodankäynnissä kunnostautunut ihmisryhmä on oppinut tulemaan toimeen lämpimällä virvoitusjuomalla ja kylmällä pizzalla. Näitä ei välttämättä säännöstelyn aikana ole saatavilla.

Ne tosin voitaisiin korvata kotikaljalla johon on sekoitettu sokeria, ja rieskalla, jonka päälle on levitetty ketsuppia. Kyseessä olevat henkilöt elävät niin pimeässä, että eivät luultavasti huomaa mitään eroa.

Voittaja: plussat.
-----------------------

Lopputulos: Kaksi miinusta, viisi plussaa.

Jos joku vihamielinen ulkovalta nyt haluaisi hyökätä kimppuumme, niin nuorison puolesta ainakin sopii että nähdään koulun jälkeen liikuntakentällä...ämmä.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

4 kommenttia:

wooper kirjoitti...

Yksi unohtui tuolta ohjelmaosiosta. Pienet söpöt ikäisekseen ylikehittyneet keijut jotka tappelevat kireissä glittertopeissa. (Winx) Tytötkin pääsee nykyään rintamalle ja tarvitsee esikuvia. ;D

Polgara kirjoitti...

Eheehh.. juuri eräs oppilas kertoi viime leiriltä, jossa "kaupunkisodankäynnin" merkeissä leiriydyttiin normiasuntoon, syömässä käytiin viereissä kuppilassa, kämpässä sitten viriteltiin viestintää jne. Huomautuksia esitettiin mm. kuljetusvankkureiden kehnosta ergonomiasta, ravitsemusliikkeiden viinerien vähäisestä täytteestä jne.
Nyt sama oppilas on taas vkon leirillä: mukana ainakin 3 korjauskonttia, joissa kahvinkeittimet, tv:t ja videot. Yöpyminen, voi-voi-voi, teltassa! Kauheaa! Siinä sodankäyntiä suorarapona v. 2007 ,D

T kirjoitti...

Wooper:
Miten ihmeessä tämä ilmeisesti jonkin ihmiskunnan (ainakin n. 50 %) suuren ystävän ja hyväntekijän älynväläys on voinut jäädä minulta huomaamatta?

Pitää mitä ilmeisemminkin katsoa enemmän tv:tä :)

Ja hei, kuten olen usein jo todennut, Xenan näkemisen jälkeen "tappelet kuin tyttö" on yksi suurimmista kehuista mitä minulta voi saada ;)

Polgara:
Jotenkin arvelin, siis aikoinani vertaillessani omia ja edellisen sukupolven armeijakokemuksia, että tällä kehityksellä koko homman voi kohta suorittaa pian kirjekurssilla ;)

Polgara kirjoitti...

No nyt oppilas lähtee ammuntaleirille... majoitus teltoissa, ohjelmana: ampumista, aseilla, oikeilla. Hän köhi kovasti... oikein flunssainen oli, jostakin syystä. Myös silmälasien kehno näkyvyys estää ammuntatarkkuutta (ja tämä on muuten totta). Kehoitin järjestämään ns. onnettomuusvaurion, jossa ainakin linssit särkyvät! Ulkoilua, pojat, ulkoilua. Kohta sielä tuleekin sitten takaisin alikersantti, n. 2 vkon päästä. Huh - nopeaa nousua *virn*! Ei ihan kirjekurssia, vielä...