keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Julkkisten luonnonmukainen käyttäytyminen

(Koska olen alkanut selittelemään syvempiä motiivejani näiden blogien alussa , niin kerrottakoon että tämänkertaisen inspiroivat Iltalehden otsikot "Julkkikset kertovat mikä auttaa kaamokseen" ja "Iltalehti kysyi julkkiksilta: pelottaako lama?")

Julkkis (lat. Varttis Valokeilas) alkaa olla yleisinimike ihan mille tahansa yksilölle, joka esiintyy ihan missä tahansa mediassa.
Heitä ei enää käsitellä yksittäistapauksina, vaan suurena massana, "julkkiksina".
Ei kukaan tiedä esim. yksittäisen punatulkun nimeä, vaan se on vain "punatulkku". Pian ihmiset eivät kohta enää tiedä kuka lehtikuvassa on, paitsi että se on "julkkis".

Mitä jos julkkikset käyttäytyisivät kuten muutkin suuret eläinkunnat?

Kesällä julkkikset tulisivat jostain ihmisten ilmoille, pukeutuneena huomiota herättävän kauniisti ja koreilisivat ihmisten iloksi julkisilla paikoilla. Lisäksi ne päästelisivät suustaan mitä ihanimpia mielipiteitä ihmisten huvitukseksi.

Julkkikset saisivat ravintonsa (julkkis juo päivässä kolme kertaa oman painonsa) ravintoloiden avajaisissa, lehtien haastatteluissa, kirjojen tai levyjen julkaisutilaisuuksissa sekä tv-ohjelmien lämpiöistä.

Kukaan ei oikein tietäisi missä julkkikset asuvat, sillä julkkikset olisivat tarkkoja yksityisyydestään. Poikkeuksen muodostaisivat tietenkin ne hetket kun julkkikset esittelisivät pesäänsä ja/tai kotiaan kahdella aukeamalla naistenlehdessä ja/tai naisille suunnatussa lehdessä.

Joku voisi kuitenkin väittää nähneensä julkkiksen jossain baarissa, mutta mitään muuta varmennusta tästä ei olisi kuin suttuinen kamerakännykällä otettu kuva, joka voisi olla kuka tahansa ei-julkkis.

Sen vuoksi tänne tulisi julkkisbongareita, jotka sulautuisivat ympäristöön menemällä päiviksi pakettiautoon. Sieltä käsin he tarkkailisivat ympäristöstä, jos vaikka jokin todella harvinainen julkkis sattuisi tulemaan kiikareiden eteen, ja ilmoittaisivat kaikille kavereilleen.

Näistä julkkisbongauksista tietenkin pidettäisiin kirjaa, ja välillä väiteltäisiin siitä onko joku todella harvinainen julkkis oikeasti bongattu joulun aikaan Lapissa, vai oliko se vaan joku toinen julkkis vai julkkis ollenkaan.

Julkkiksilla olisi myös kiima-aika, jolloin ne yrittäisivät paritella toisten julkkisten kanssa.
Ikävä kyllä julkkikset saavat harvoin pentuja, mutta silloin kun ne saavat, niitä tulee usein monta. Siis jälkikasvusta kirjoitettuja artikkeleita, tietenkin.

Näin olisi taattu julkkisten luonnonmukainen säilyminen Suomen luonnossa, eikä ulkomailta tarvitse tuoda istutuksia. Niissä kun on aina riskinä että muualta tuodut julkkikset eivät välttämättä pärjää paikallisessa media-ilmastossa kauaa.

Talven koittaessa koreat julkkikset lähtisivät suurin joukoin julmaa talvea sekä harmaita, peittäviä vaatteita pakoon jonnekin etelään lehtien kustantamana.

Talven yli siis jouduttaisiin kärsimään pimeydestä, kylmästä ja eduskunnan lähetekeskusteluiden suorista televisio-lähetyksistä. Ainoita valonpilkahduksia olisivat raportit siitä, miten julkkikset pärjäävät huonepalvelun ja aurinkorasvan
suojakertoimen ulkomaan kielellä kertovan tekstin kanssa jossain etelässä.

Pian kuitenkin koittaisi taas kevät, ja ensimmäiset julkkishavainnot julkistettaisiin.

Sillä kuten vanha sanonta sanoo: kuu kestosuosikista kesään, puolikuuta big brother-kilpailijasta, filmitähdestä vähäsen, pin-up-starasta ei päivääkään.

Ja näin julkkisten ulkopuoliselle julmana, mutta kiehtovana esittäytyvä elämänkulku alkaisi uudestaan.

7 kommenttia:

iitukka kirjoitti...

Eikös tämä ilmiö ole jo tuolla rapakon takana ihan arkista.
Kaikki julkkikset saavat kaksi pentua, ja media seuraa perheiden elämää ihan pesään menemällä.. aika rohkeaa mutta silti :)

Zepa kirjoitti...

Min en kans pystynyt havaitsemaan isoa ero nykymenoon. Tai ehkä se, että eihän ne perkeleet edes lennä isoina laumoina talveksi pois. Kun lentäisivätkin.

T kirjoitti...

Iitukka: juu, minuakin on hämmentänyt miten lähelle kuvaajat ovat päässeet luonnossa eläviä julkkiksia. Olen ihan varma että joitakin otoksia on kuitenkin jälkimanipuloitu esim. kuvia yhdistelemällä, mutta olenkin niin kyyninen.

Zepa: juu, mutta jos muitakin eliölajeja saadaan ajettua pois linnunpelättimillä, niin varmaan olisi joitain tapoja saada aikaiseksi julkkis-vapaita alueita.

Miten olisi esim. tuulessa houkuttelevasti heiluva VIP-passi, joka laitettaisiin jonnekin korkealle, ja julkkikset sitten yrittäisivät siepata sitä, ja jättäisivät muut alueet rauhaan tai paparazzin näköinen muovinukke baarin viereen?

Zepa kirjoitti...

Niitä VIP-passeja voisi heilutella ruotsinlaivan rampilla... sit kun kaikki julkkikset on kerääntyneet pogoamaan niitä, eiku kaapit kii ja laiva kohti avomerta. Ois kätsyy, nicht?

T kirjoitti...

Zepa: eivätkös nuo ruotsinlaivat jo muutoinkin toimi luonnonvaraisena suojelualueena julkkiksille? ;)

Meinaan että kun välillä vilkaisen noita lauttamainoksia, niin siellä on esiintymässä yleensä aina artisti, josta ensimmäinen reaktio on "vieläkö tuokin esiintyy?" ja toinen "ja se elää vielä?"

iitukka kirjoitti...

Ja varsinkin jos laivayhtiöna olisi viking line, olisi yksi huoli vähemmän. Tiedättehän..luonnollinen poistuma. Enkä nyt viittaa mitenkään siihen, että ei julkkis laiva kuskit ei osaa ajaa suoraan ( ihan vaan epäsuorasti viittaan) näin saadaan paljon lisää ei julkkis tilaa :)

T kirjoitti...

Iitukka: Niin...nehän voisivat jatkaa siitä matkaa, kyllähän tuolla merta riittää kynnettäväksi ;)