keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Fyysinen bloggaaminen

(Ihan vaan tiedoksi niille, jotka ovat uhranneet ihmiskehon osiaan ja/tai oikeinlukutaitonsa suuremman tarkoitusperän, tai perän, vuoksi: fyysisestä bloKKaamisesta löytyy tietoa vaikka täältä.)

Bloggaamisesta puuttuu yksi tärkeä ominaisuus.

Kontakti.

Kyllä, kyllä, hyvän bloggaajan ja lukijan välille voi kasvaa syvä yhteys, jopa suoranainen kontakti blaa blaa blaa sekä sateenkaari tatuoituina yksisarvisella ratsastavan Prinssi Urhean hauikseen ja muuta 90-lukulaista pehmohössötystä.

Minä puhunkin fyysisestä kontaktista à la 2000-luku.

Jos joku on halunnut esitellä blogissaan sitä, kun tutustuttaa taas herra pään herra seinään, siitä on korkeintaan voinut esitellä kuvagalleriassa.
Jos joku on halunnut selittää miksi tämä kahden titaanin kohtaaminen oli välttämätöntä järjenhippusen vuoksi, sitä on voinut esitellä tekstissä.

Mitä jos saisimmekin mukaan oikean fyysisen elementin?

Nyt se on askeleen lähempänä.

Ensinnäkin markkinoille ollaan tuomassa ensi jouluksi Emotiv-yhtiön päähine.

Sen avulla pelaajien on teoriassa mahdollista ohjata pelihahmoa pelissä tai liikutella esineitä tietokoneen ruudulla, pelkästään ajattelemalla sitä.

Tämä kaikki siis teoriassa, sillä laite on vielä kehityksen tarpeessa ainakin uutisjuttujen perusteella. Mutta se on tärkeä suunnannäyttäjä siinä, kuinka tietokonetta voidaan hallita muutenkin kuin esim. käsillä.

Päähineestä voitaisiin tehdä bloginlukijoille oma versio.
Kun he haluaisivat purkaa ketutustaan, päähine havaitsisi tämän ja hakisi netistä blogin joka on merkitty "ketutuksen purkuun".

Näin jokaiseen tunnetilaan olisi sopiva blogi, ja aikaa ei menisi turhaan surffailuun.

Ongelmia syntyisi korkeintaan silloin, kun olotila olisi enemmän "emmä oikein tiiä" kuin "ketuttaa, maailma on paha paikka, kunpa suklaajäätelö oikeasti olisi terveysruokaa ja World of Warcraft olisi osa oikeaa maailmaa."

Entäs sitten oikeasti fyysinen puoli eli oikeat tuntemukset kehossa?

Siihenkin on ratkaisu.

Wired-lehti esittelee tulevaisuuden peli-innovaationa Force feedback vest-liivin.

Alunperin liivi kehiteltiin lääketieteelliseen käyttöön, mutta pian mm. armeija havaitsi sen edut.

Liivi yksinkertaisesti pystyy antamaan tuntemuksen siitä, mitä ruudulla tapahtuu. Jos tietokonehahmoa ammutaan kylkeen, liivin ylläpitäjä saa riippuen asetuksista joko lievän tuntemuksen kylkeensä tai sitten kunnon shokin.

Ja kyllä, sen voi tilata pelinautintoa lisäämään.

Miten tämä sitten palvelisi blogimaailmaa?

Noh, se ei välttämättä vielä tässä vaiheessa pystyisi kuvastamaan sitä tuskaa kun joku repii sydämen rinnastasi ja esittelee sitä sinulle, mutta veikkaan että se on tulossa versio 2.0 HC-editionissa.

Tällä hetkellä se kuitenkin voisi sopia siihen, kun kuvastetaan kuinka kaikki puukottavat selkään, ja maailma potkii kylkiin.

Eikä unohdeta...miten tämän sanoisi...erokseen keskittyvää bloggaamista, joka saattaisi todella hyötyä verkon yli tapahtuvasta koskettamisesta.

Niitä aikoja odotellessa voitte siis vain kuvitella miltä tuntuu, kun työpaikalla ei ole kolmeen päivää ollut kahvinkeitintä.

2 kommenttia:

Zepander kirjoitti...

Tä, mulla ainakin on ihan vakikäytössä tuo kypärä joka hakee tunnetilaan sopivan blogin elikkäs toiselta nimeltään se on suosikkilista. Patentti!

T kirjoitti...

Foliopipoja ei lasketa.
Anteeksi kun leikkasin haaveiltasi siivet.