keskiviikko 6. helmikuuta 2008

Kirkonkiroajat

Minulla on tiettyjä periaatteita koskien asioita joista en kirjoita.

Käytännön filosofian opiskelijoista, Salatuista elämistä, tukastani, uskonnosta ja politiikasta.

Siksipä tämän päivän epistola ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä.

Kirkosta eroamiset lisääntyivät Ylen uutisten mukaan viime vuonna 7,2 %.

Olen ensimmäisenä valmis myöntämään että luterilaisella kirkolla on paljon sisäisiä ongelmia, jotka ovat edesauttaneet tätä trendiä.

(Itse olen suuri miespappeuden vastustaja.

Tähän voi vaikuttaa se, että olen aina ollut erilainen nuori ja sekä mittava Women in Uniform-lehtikokoelmani, mutta veikkaan enemmän ensimmäistä kohtaa.)

En nyt kuitenkaan aio paneutua näihin ongelmiin, vaan kirkon imago-ongelmaan.

Eroakirkosta.fi on mahdollistanut siteiden katkomisen seurakuntaan onnistuneesti 4H-periaatteen ansiosta (Helposti,
Huomaamattomasti, Hyväksytysti ja Halvalla).

Kukaanhan ei varmaan oikeasti usko että lähemmän 40 tuhatta ihmistä olisi löytänyt Cthulhun (tiedän, itsekin olen vähän pettynyt) tai Cromin.

Fakta on, että kovan paikan tullen kaikki muistavat Cthulhu ei välitä muusta kuin että häntä palvotaan ja kalaa, erityisesti mustekalaa, ei syödä, tai muuten...

Crom taas antaa ihmiselle syntymässä rohkeutta, ja sen jälkeen ei välitä tämän kohtalosta.

Aika monen henkinen pikasähke lähtee siis Jesselle päin.

(Olen hyvin tarkka siitä, millaista porukkaa tänne haluan hakukoneiden kautta, eli siksi:Jesse.

Liittyen tähän asiaan tahdon huomauttaa myös, että täältä ei löydy KIIRA KORPI ALASTOMANA -aiheisia kuvia eli KIIRA KORVEN ALASTONKUVAT eivät löydy täältä.
Sama pätee kategoriaan BRITNEY SPEARSIN TIETOKONEESTA VARASTETTU PORNOLEFFA .)

Jos kirkko oikeasti haluaa porukkaa takaisin, tai edes pitää nykyiset, sen tulisi tehdä samoin kuin eroakirkosta-sivuston eli noudattaa 4H-periaatetta.

Tarkastellaanpa vähän sitä.

HELPOSTI:

Menet eroakirkosta-sivustolle, täytät pari hassua tietoa ja hey presto! Olet matkalla kado---eikun eronnut kirkosta.

Miten kirkkoon liitytään? Kai tuolla jossain on Liitykirkkoon.fi-sivusto?

Sivu http://www.evl.fi/srk/hamina-vehkalahti/liity_kirkkoon.htm kertoo että "kirkon jäseneksi voi tulla kolmella eri tavalla:Tavallisimmin kirkon jäseneksi tullaan kasteen kautta. Kastettavat voivat olla..."

(En muista loppua, sillä tuo on kohta jossa nukahdin näppäimistön eteen.)

HUOMAAMATTOMASTI:

Eroakirkosta FAQ: Saako joku muu tietää erostani? Vastaus: ei saa.

Kai kirkkoon liittyminen on huomaamatonta?

Noh, menette huomaamattomasti sivulle, tulostatte huomaamattomasti PDF-tiedoston, täytätte sen, viette sen huomaamattomasti seurakuntanne kirkkoherranvirastoon jonka sijainnin ensin etsitte huomaamattomasti joltain nettisivulta ja...ette kai te nukahtaneet ruudun eteen?

HYVÄKSYTYSTI:

Nykyisin ei enää kysytä miksi joku eroaa kirkosta, vaan miksi joku on kirkossa? Mitä kirkko on viime aikoina tehnyt puolestasi? Eroatko niin usein että olet saanut kuukausikortin kirkkohäihin?
Miksi ihmeessä maksat kirkollisveroa? Josta pääsemmekin kohtaan...

HALVALLA:
Laskelman mukaan esim. itse maksan 250 € vuodessa kirkollisveroa, eli n. 20 € kuussa.

Yleisin syy kirkosta eroamiseen on varmaankin raha.

Toiset ovat rehellisiä, ja sanovat suoraan että kaikki omaan taskuun jäävä on omaan taskuun jäävää.

Toiset yrittävät huijata itseään sanomalla että he itse päättävät milloin antavat hyväntekeväisyyteen.
(Tämä siis ratkaisee ne selittämättömät jonot feissareiden luokse.)

Minä olen kuitenkin laiska, annan kirkon hoitaa puhtaan omantunnon itselleni.

Toiset nyt vaan huomaavat ateismin edut.

(Onnekseni Ctulhu antaa anteeksi kaiken muun, paitsi kalansyönnin (tonnikala-purkkeja ei lasketa, niissä on niin paljon nisäkästä=delfiinejä), joten tämä ei kosketa minua.)

Miten kirkon siis pitäisi toimia?

Ensinnäkin liitykirkkoon.fi, jossa täytetään pari hassua kohtaa, ja asia selvä.

Toisekseen kirkon kannattaisi alkaa kyseenalaista, ei mitenkään huomattavasti, mutta ihan vaan vihjaillen, että millaiset laumasielut eroavat kirkosta koska kaikki muutkin eroavat?
Oikeasti
erilaiset ihmiset kuuluvat kirkkoon, koska he ovat kohta vähemmistö Suomessa.

Haluatteko te olla niin kuin muut, vai haluatteko te olla erilaisia, hmm?

Viimeinen kohta on vaikein, eli miten koko homma hoidetaan halvalla?

Nykyaikainen ihminen on kasvatettu siihen, että samaan hintaan pitää saada vähintään kaksi kertaa sama asia.

On siis pikkaisen vaikea yrittää selittää että "teidän maksamillanne kirkollisveroilla mm. viedään Herran sanaa kehitysmaihin", kun ensimmäinen mieleen tuleva kysymys on "jaa, maksavatko ne sitten kirkollisveroa?" ja toinen on "jaa, eipä tuo näytä tappamista estävän?"

Siksi pitää painottaa aivan toisia asioita. Suomalaiset ovat kyselyn mukaan valmiita maksamaan itse vanhempiensa hoivapalveluista.

Eli: jos joku muu hoitaa homman
ihmisten puolesta homman, jota ihmiset eivät välttämättä itse halua tehdä, tästä ollaan valmiit maksamaan.

Kirkon pitäisi siis alkaa mainitsemaan aina sivulauseissa mitä konkreettista ja ihmisiä jokapäiväisessä elämässä auttavaa he tekevät, kuten pahojen henkien manaus ja Van Helsingin varustaminen.

No niin, kuka haluaa kuulla mielipiteeni politiikasta?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, bloggeri, hyviä kommentteja kirkosta! Jään miettimään. Olet oikeassa monessa asiassa.

Kirkkoon liittyminen on mutkikkaampaa sille, joka ei ole kirkkoon koskaan kuulunut: pitää netissä pyytää seurakuntaa ottamaan yhteyttä, jotta voitaisiin sopia kasteesta ja rippikoulusta. Toisaalta, ei kristinuskon opiskelu - pitäähän tietää, mihin liittyy! - ole vaikeaa. Se ei vain hoidu ihan yhdellä klikkauksella. Näin käy liittyminen esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän verkkosivun kautta.

Helppoa liittyminen on sille, joka on joskus kastettu ja konfirmoitu: netin kautta voi ilmoittaa halunsa liittyä ja saa kotiin allekirjoitettavan rekisteripaperin.

Minäkin kuulun kirkkoon mm., koska kirkko tekee hyvää. :) Vaikken aina itse pääsekään nauttimaan sen palveluista, tiedän, että moni muu saa aineellisen tai henkisen avun. (Myös moni kirkkoon kuulumaton muuten saa apua. Ei perheneuvonnassa haistella henkeä vaan autetaan ketä vain, kun on elämässä tiukka paikka. Aika reilua minusta.)

T kirjoitti...

Ikävä olla eri mieltä näinkin ilmiselvästi fiksun ihmisen kanssa (kehuminen KANNATTAA aina ;)), mutta minä perustankin näkemykseni ihmiskunnasta neokyynis-fasistis-mtv-filosofiaani ( Suomeksi sanottuna "ennen oli kaikki paremmin, asiat eivät tule paranemaan enää tästä, porukoilla on kiitos nopeita leikkauksia suosineen tv-kanavan vuoksi keskittymis- ja pidättelemiskyvyttömän koiranpennun huomiokyky ja minä yksin olen oikeassa".

wikipedia-sivu tulossa joskus.)

Helsingin seurakuntayhtymän verkkosivuihin asti kaikki olivat varmasti vielä mukana (pisteet siis kotiin sielläpäin), mutta sitten mentiin jonnekin hirvitykseen nimeltä maistraatti.fi.

Muistaakseni Danten mainitsemassa Helvetin portissa luki " Mua ennen luotua ei ollut mitään, ijäistä vain, myös itse kestän iki: ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää", mikä kuvastaa aika hyvin tuota maistraattisivua.

Piiiiiitkän etsimisen jälkeen löysin Kotikunta- ja väestötieto-kohdasta (Lainatakseni kaveriani vieressä: "täh?") "Ilmoitus uskonnolliseen yhdyskuntaan liittymisestä"-pdf:n eli se pitäisi täyttää ja tulostaa ja viedä postiin ja postittaa ja...

Ekologisesti ajatteleva nykynuori ei kestä ajatusta siitä, että hänen kirkkoon liittymisen vuoksi jalo hieskoivu olisi joutunut luopumaan hengestään, ja päättää jatkaa entisellään.

Normaali nuori luovutti jo maistraatti.fi-etusivulla.

Eli: Kirkko tekee paljon hyvää, ja sen vuoksi minäkin kuulun siihen (ja koska se ärsyttää joitain ihmisiä :tihitihi:) ja siksi en kirkkoa haukukaan.

Mutta jos kirkko haluaa oikeasti nuorisoa takaisin, niin KISS-systeemi (keep it simple, stupid) pitää ottaa käytöön.