torstai 7. helmikuuta 2008

Salaliitto

Lukekaa tarkasti, sillä kirjoitan tämän vain kerran.

Oletteko koskaan ihmetelleet sitä, miksi järjestelmässämme palkitaan ihmismielen heikkoudet?

Huonokuntoisille yritetään saada tuputettua puoli-ilmaisia tai ilmaisia liikunta-lippuja, jotta nämä alkaisivat liikkua.

Tupakoinnin lopettamiseksi on erilaisia kilpailuja, esim. lopeta ja voita sekä lopeta.

Jopa huumeidenvieroitukseen ollaan tuomassa idea palkitsemisesta tiede.fi-sivun mukaan.

Huomattavaa on, että kaikissa tapauksissa "vahingon" on täytynyt tapahtua jotta "palkitseminen" voisi tapahtua.

Miksi ketään ei koskaan palkita siitä, että hän on huolehtinut kunnostaan, ei ole koskaan alkanut tupakoimaan eikä ole polttanut kuin korkeintaan ruohoa, ja sekin oli koiranputken sisällä ollutta vastaleikattua nurmikkoa.

Miksi yhteiskunnan tulee palkita henkilöitä, jotka muiden juostessa räntäsateessa tai hankkiessa selän venähdystä punttisalilla liian isoilla painoilla, ovat jääneet kotiin katsomaan Salattuja elämiä kertakäyttönenäliinojen, perunalastupussin ja marlboro-askin kanssa?

Eikö tuossa edellämainitussa tilanteessa pitäisi olla jo tarpeeksi palkintoa?

Monen mieleen varmaan herää myös kysymys siitä, miksi henkilöitä jotka ovat saaneet nauttia Teletapeista tavoilla, joita herbaali-yrttejä käyttämättömät eivät kykene kokemaan, tulisi palkita espresso-keittimillä?

Se onkin salaliitto.

Itse asiassa tällaiset ihmiset tulevat halvoiksi.

Alankomaiden kansallisen julkisen terveyden ja ympäristön instituutin tekemän tutkimuksen mukaan lihavat ja tupakoivat ihmiset itse asiassa maksavat yhteiskunnalle vähemmän kuin laihat.

Asiasta kertovan PLoS Medicine-uutissivuston mukaan ikävuosien 20-56 välillä ihmiset aiheuttivat eniten sairaanhoitokuluja.

Lihavat ja tupakoivat ihmiset maksoivat vähemmän yksinkertaisesti siksi, että monet heistä kuolivat ennenaikaisesti.

Tilastojen mukaan terveet ihmiset elivät keskimäärin 84 vuotta. Tupakoijat elivat 77 vuotta ja ylilihavat ihmiset elivät noin 80 vuotta.

Keskimäärin siis tupakoitsijoita ja ylilihavia ihmisiä ei tarvinnut hoitaa yhtä kauan kuin muita, eli pidemmällä mittakaavalla rahaa säästyi.

Uutissähke aiheesta löytyy ainakin wired.com:ista.

Selvä, ei muuta kuin lopetetaan kaikkien tupakointi, aletaan syömään terveellisesti ja liikutaan ja niinku silleen joo.

Ihmismieli ei kuitenkaan toimi noin.

Jos jotain tyrkytetään ihmisille, ensimmäinen reaktio on "mikä tässä on juju?", eli yhdeksän tuotantokautta Salaisia kansioita on tehnyt tehtävänsä.

Verkkouutisten mukaan yritysten panostus työntekijöidne liikuntaan on lisääntynyt, mutta työntekijöiden innostus liikuntaan ei. Kukaan ei pidä tuputtamisesta.

Tässä piilee salaliiton nerokkuus.

Heikkouksille periksiantavat ihmiset tulevat loppujen lopuksi halvoiksi yhteiskunnalle.
Yhteiskunnan tehtävä kuitenkin on yrittää auttaa jäseniään.

Yhteiskunta yrittää tuputtaa jäsenilleen niin paljon apua, kaikkialta ja koko ajan.
Lopulta yhteiskunnan jäsenet kyllästyvät heihin kohdistuvaan "holhoamiseen" ja ihan silkkaa kapinamieltään jatkavat huonoja tapojaan.

Yhteiskunta säästää rahaa ja sen jäsenet ovat tyytyväisiä ananas-kinkku-salami-perhepizzan ääressä.
Kaikki ovat onnellisia.

Salaliitto, uskokaa pois.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihmiskunnan toimintaan voi yksilötasolla vaikuttaa usealla tavalla. Itse pitäisin kahtena toimivimmista positiivista kannustusta (ns. porkkana), ja esimerkin voimaa. Kiellot eli kepit eivät tunnu toimivan kovin hyvin. Kepeillä on monesti paljon julkisuusarvoa, mut

ta negatiivisella puolella suuret kustannukset, vääränlainen käytännön vaikutus (kansantaloustieteen teoriassa usein tällaiset paradoksit ovat kiinnostavia esimerkkejä). Erittäin hyvä kysymys ja pohdinnan arvoinen asia, miksi hyvästä ja terveellisestä elämäntavasta ei palkita millään tavalla. Vakuutusyhtiöt taitavat jollain tasolla kannustaa järkevään ja terveelliseen elämään? Ehkä vastaukseen löytyy jollain tasolla valaistusta kansanluonteestamme, tasa-arvoisuuden voimakkaasta perinnöstä. Ei halu
ta tuoda valokiilaan niitä, joilla elämä on kivasti mallillaan ja itsekuri hyvä. Ja vaikka media toisikin nämä esille, niin "virallisesti" ollaan kuitenkin rationaalisia ja ei anneta sen vuoksi porkkanoita. Sekä negatiivinen että positiivinen tuntuu usein kasautuvan; köyhät köyhtyvät ja rikkaat/onnelliset rikastuvat edelleen. Siksi erojen ja hyvien elämäntapojen palkitseminen katsotaan ehkä turhaksi, väärälle taholle kohdistetuksi. Kannatan itse terveyden edistämistä, myös rahalla. Pelkkä sairaudenhoito ei ole riittävä keino.

T kirjoitti...

Vau.

Allekirjoitan tuon kaiken.

Oletko koskaan harkinnut bloginpitämistä? Sanovat että se kuulema kannattaa... ;)

Itse olen saanut muuten kokea porkkanakeppi-kohtelun eli porkkanaa on heilutettu keppinä, että kurjat tekisivät enemmän töitä.

Edustamani yhtiön eli Murder inc.:in PÄÄmajassa olevat assassiinit saivat puolen kuun palkan joulubonuksena, koska HE tekevät töitä.

Mitäs me MUUALLA työskentelevät saimme? No koska ilmeisesti olimme juuri oppineet peukaloiden käytön, pyörittelimme niitä niin villisti, että paperit lensivät kaikkialle.

Siksi päämaja antoi meille kahvikupit, joiden ympärille kääriä sormet.

Katkera? Minä? Koska sain lähes tuhannen euron ylimääräisen palkan sijaan kahvikupin? Pois se minusta; harva on saanut lähes tuhannen euron kahvikuppia ;)

En voi muuten olla miettimättä, että jos alettaisiin palkitsemaan kansalaisia siitä, että esim. he EIVÄT tarvitse/käy lääkärissä, niin kauanko kestäisi ennen kuin

A) Joku hullu jätkäporukka alkaisi kilpailemaan sillä, kuka viimeisenä käy lääkärissä, ja silloinkin korkeintaan onkisiiman ja irroneen jalan kanssa pyytämässä neulaa lainaan.

B) Köyhät alkaisivat käyttämään tätä tapana saada ylimääräistä rahaa, mikä johtaisi sosiaalisen epätasa-arvon lisääntymiseen.

C) Siitä luovuttaisiin liian kalliina kokeiluna, ja kaikki pakotettaisiin lääkäriin, mikä lisäisi kustannuksia, ja vain pahentaisi menoja.

Koskaanhan ei voi olla hyvin ;)

wooper kirjoitti...

Löysin uuden blogin, josta oli pakko avautua jollekin. Teksti on ihan kuin jonkun tutun kynästä:

http://lovikaarme.blogspot.com/

T kirjoitti...

Hmmm.

Jotenkin tuo blogi ei avautunut minulle.

Siinä on potentiaalia ja vihjettä siitä, että se olisi jonkin suuremman saagan esilaulua.

Ikävä kyllä itse en ole koskaan ymmärtänyt D&D-meininkiä, tai fantasia-kirjallisuutta (Terry Pratchett on poikkeus, mutta ne ovatkin enemmän huumoria).

En ole koskaan osannut eläytyä johonkin mihin en usko, ja vaikka uskonkin että monissa fantasia-maailmoissa on hyvin perustellut maailmankaikkeudet, tahtoisin uskoa niihin mutta en pysty.

Vaikka siis olenkin varma että Lovikäärmeen kylän sanomat-blogista tulee vielä jotain suurta (kuten sanottua, sillä on potentiaalia), se ei ole minun kuppini kahvia.

Tsemppiä kuitenkin kirjoittajalle, mikäli hän tänne eksyy lukemaan tätä postausta :)

Anonyymi kirjoitti...

Lovikäärmeen kylän sanomain toimitus valvoo ja kommentoi:
http://lovikaarme.blogspot.com/2008/02/lehtivite-lovikrmeen-kyln-sanomat.html

- päätoimittajan, sankaritoimittajan ja toimitussihteerin puolesta toimitussihteerin apulainen Marjatta Jääpäjärvi, FM

Anonyymi kirjoitti...

(olen pahoillani, en osaa laittaa toimivaa urlia, olen vain apulaisena täällä! - m.j.)