tiistai 11. syyskuuta 2007

iIlluusio

n00bielle

Aluksi lukijoiden aktivointia.

Käsi pystyyn kuinka monelta Microsoft on tappanut kaikki lähisukulaiset, polttanut kotikylän ja pakottanut työskentelemään orjana?

Sitähän minäkin.

Toinen kysymys, ja toivon samaa reagointia tarvittaessa: kuinka monen lukijan leskiäidin ja itse lukijan Apple on pelastanut palavasta kerrostalosta, siis perheen lemmikkikoiran lisäksi tietenkin?

Käsi alas siellä takana, tämä on vakava juttu.

Jos sekalaiselta joukolta it-alalla työskenteleviltä ihmisiltä kysyttäisiin mikä edustaa reaalimaailmassa pahaa Imperiumia (1) ja mikä porukka sitä vastaan taistelevaa Kapinallisliittoa, vastaus olisi arvattavissa. Pahiksia olisivat Microsoft ja hyviksiä tietenkin Linux ja Apple.

Jo nyt unohdetaan hetkeksi Linux (2) ja keskitytään Appleen, niin miten tässä näin kävi? Missä ihmeen välissä Kaiken pahan alku ja juuri-kortin sai käteensä Microsoft?

Kun joku ihminen sanoo ostavansa tietokoneen jossa on ihan mikä tahansa Windows-käyttöjärjestelmää, hänen oletetaan samalla allekirjoittaneen omalla verellään sopimuksen jossa luovuttaa omistusoikeuden sieluunsa ja esikoislapseensa.

Kun joku ihminen sanoo ostavansa ihan minkä tahansa Applen käyttöjärjestelmällä varustetun tietokoneen, hänelle vitsaillaan hyväntahtoisesti että "vaikein asia MacBookin ostamisen jälkeen on kertoa vanhemmilleen että on homo", taputetaan takapuolelle ja jätetään käsi siihen.

En sano että Microsoft olisi syytön kaikkiin sitä esitettyihin syytöksiin, mutta missä vaiheessa vapahtajan toinen tuleminen peruutettiin koska joku soitti ja kertoi Jumalalle että meillä on jo Steve Jobs?

Kostaako mukava ihminen kirjankustantamolle elämäkertansa julkaisun?

Microsoftia syytetään siitä, että se yrittää rahastaa tuotteillaan.
Apple yrittää estää ilmaisten soitinäänten lataamisen iPhonen puhelimeen, jolloin käyttäjä joutuisi ostamaan lataukset Applen omasta iTunes-soitinkaupasta.

Microsoft tekee laitteita jotka eivät toimi ja joita joudutaan korjaamaan päivityksillä.
iPhonessa on vika, joka mahdollistaa sen laittoman haltuunoton ja täten suunnattoman puhelinlaskun luomisen.

Siitä tietenkään ei voida kiistellä etteikö Applen palveluksessa olisi fiksuja asiakas-palvelijoita.

Esimerkkejä tietenkin olisi enemmänkin, mutta miksi toisen firman pääjohtajaa heitetään kakulla ja toisen firman johtajan odotetaan hetkellä minä hyvänsä johtavan iPodeja kuuntelevat, iMaceja käyttävät ja iPhonella soittavat kansanosat luvattuun iMaahan?

Yksinkertainen selitys on tietenkin se, että koska Microsoft on markkinajohtaja, sen tuotteet ovat levinneet laajimmalle, ja niiden ongelmat tulevat paremmin esille. Näin ollen suurempi määrä ihmisiä on suuttunut firmalle.

Mutta yksinkertainen selitys ei ole aina oikea totuus. On olemassa iTotuus.

Microsoft henkilöityy siihen silmälasipäiseen Bill Gatesin tumppiin, joka yrittää olla niinku viilee ja on siis hei todella "messissämesessä".

Applella on Steve Jobs. Mutta juuri sinä saat kutsua häntä Steveksi.

Iso-S on niin viileä, että urbaanilegendan mukaan Applen leppoisassa työympäristössä ihmiset usein menevät hänen luokseen, ja pyytävät että hän makeuttaisi heidän juomansa puhaltamalla siihen Applen henkeä, jota S huokuu. Steve-o totta kai suostuu tähän, jotta hänen joulupukilta lainassa olevat tontut jaksavat tehdä enemmän tekno-leluja.

Mr. Gates on palkannut johtajia hoitamaan insinöörien päivittäiset johtotyöt.

Kun ostat Applen tuotteita, sinä et osta Applen tuotteita. Sinä annat Iso Kahuna Stevelle rahasi, jotta hän pystyisi olemaan edelleenkin viileä ja hei, osa siitä viileydestä myös lankeaa yllesi.
Sinä ja SJ, te olette siis niin bestiksiä :)

Kun ostat Microsoftin tuotteita, saat Microsoftin tuotteen. All your base are belong to us, nörtti.

Loppujen lopuksi tämä siis ei juurikaan eroa koulunpihasta.
Kaikki haluavat hengailla sen viileän koviksen kanssa, ja kukaan ei tahdo kuollakseen näyttäytyä nörttien kanssa. Itse asiassa sen koviksen kanssa on pikkaisen kiva nauraa niille nörteille.

Mutta tehän ette koskaan olleet sellaisia. Ettehän?


(1)
Näille tyypeille pitää puhua heidän omaa kieltään. Onneksenne puhun sujuvaa nörttiä.

(2) Tämän blogin pitäjä on käynyt Linux-kurssin. Kerpeleen laitos kaatui epämääräisen säännöllisesti 5-15 minuutin välein. Sillä aikaa Windows XP puksutti toista vuotta kaatumatta. Uskoakseni tämän blogin pitäjän pointti tuli selväksi (3)

(3)
Tämä tosin tapahtui ennen SP2-tietoturvapäivitystä, jonka jälkeen blogin pitäjä on korjannut asenteitaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Macin viileys alkoi vasta ensimmäisen iMacin myötä. Sitä ennen kyseessä oli urautuneiden media_nörttien_ työkalu.

Everyone loves the underdog, ja asiasta tekee vielä helpomman jos voi kuulua koleaan iJengiin samalla.

Linux taas ei voi olla se underdog, koska se on _lauma sekarotuisia rakkeja_.

-T2, n00b (joka pitää hillitystä designistä muttei omista iMitään)

PS.:
http://fredericdevillamil.com/files/pc_mac_linux.jpg :)

T kirjoitti...

Wanha faktahan on, että kaikki tykkäävät tyhmästä, muta kukaan ei pidä pöljästä.

Minusta on edelleenkin mielenkiintoista miten Apple voi tehdä ihan uskomattomia hinnoitteluja iPhonen ja iTunesin kappaleiden suhteen, ja se on ok, koska pääjohtaja pukeutuu poolokaulukseen eli "ihan niin kuin me muutkin, eikä niin kuin nuo muut jäykät toimitusjohtajat".

Vähän sama kuin jos pääministeri kertoisi uskomattomista veronkorotuksista ja kansalaisoikeuksien lakkauttamisesta, mutta jos hän tekisi sen rennosti vitsaillen syksyn värejä edustavassa poolopaidassa, asia olisi ok, sillä "hän on pukeutunut niin kuin mekin eikä niin kuin nuo muut jäykät diktaattorit".